Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Kıdemli Avukat

Hukuk Bültenleri
29/09/2021

COVID-19: Fesih Yasağı ve Ücretsiz İzin Uygulaması 1 Temmuz 2021 İtibariyle Sona Erdi

Hukuk Bültenleri
Covid-19
İş Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

COVID-19 nedeniyle alınan önlemler kapsamında, 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren işverenlere tek taraflı fesih yasağı getirilmişti. 7252 sayılı Dijital Mecralar Komisyonu Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun (“Kanun“) ile Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, fesih yasağı ve ücretsiz izin sürelerini 30 Haziran 2021 tarihine dek uzatmaya yetkili kılınmıştı. Nitekim, fesih yasağı ve ücretsiz izin süreleri, son olarak, 3930 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 30 Haziran 2021 tarihine dek uzatılmıştı.

1 Temmuz 2021 tarihi itibariyle fesih yasağı ve ücretsiz izin uygulaması son buldu.

Fesih Yasağı ve Ücretsiz İzin Uygulamasının Son Bulması ile Başlıca Ne Gibi Değişiklikler Meydana Gelecek?

  • İşveren fesih yasağına tabii olmaksızın yürürlükteki mevzuata uygun olarak çalışanın iş sözleşmesini feshedebilecektir.
  • Fesih yasağı sona erdiği için, buna bağlanan idari para cezası uygulaması da sona bulmuştur.
  • Ücretsiz izne çıkarılan çalışana, mevzuatta belirtilen koşulların sağlanması halinde sağlanan nakdi ücret desteği son bulmuştur.
  • İşverenler, çalışanı kural olarak yalnızca önceden yazılı onayını alarak ücretsiz izne çıkarabilir.

Sonuç

COVID-19 salgını, Türkiye’yi ve Türkiye’deki çalışma yaşamına dair uygulamaları esaslı bir şekilde etkilemiştir. İşverenlerin COVID-19 salgınına ilişkin gelişmeler oldukça konu ile ilgili tüm hukuki değişiklikleri yakından takip etmelerini tavsiye ederiz.

COVID-19 salgını ile ilgili hukuki düzenlemelerle ilgili bilgilere Esin Avukatlık Ortaklığı Coronavirüs Masası‘ndan ulaşabilirsiniz.

Benzer içerikler