Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Kıdemli Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapıldı

Hukuk Bültenleri
Uluslararası Ticaret Hukuku
Genel

            Bültenlerimizi podcast olarak da dinleyebilirsiniz!

 

Ticaret Bakanlığı (“Bakanlık“) 18 Şubat 2022 tarihinde yayımladığı Fiyat Etiketi Yönetmeliği’nde (“Yönetmelik“) Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Yönetmelik’te birtakım değişiklikler yaptı.

Yeni Gelişme

1 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe girecek olan değişiklikler kapsamında, Bakanlık, etiketleme ve etiket üzerinde yer alması gereken bilgilere ilişkin Yönetmelik hükümlerini yeniden düzenledi. Yönetmelik’te yer alan düzenlemelere buradan ulaşabilirsiniz.

Değişiklikler Neler Getiriyor?

Değişikler kapsamında; etiket ve listelerde yer alması zorunlu olan malın üretim yeri, ayırıcı özelliği ve satış fiyatı gibi bilgilerin Türkçe yazılması zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca, malın satış fiyatından ayrı olarak ambalajının iadesine ilişkin depozito bedeli olması halinde satıcıların söz konusu bedele de etiket ve listelerde yer vermesi gerekecektir.

İlaveten, malları perakende olarak satışa sunanlar, zorunlu etiketlere, (malın veya aynı nitelikteki mal grupları ve raflarına ek olarak) malın ambalaj veya kabı üzerinde de yer verebilecektir.

Son olarak, indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin indirimden önceki fiyatının tespitinde, indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içindeki en düşük fiyatı esas alınacaktır. Meyve ve sebze gibi çabuk bozulabilen mallarda ise indirim oranı ve miktarının belirlenmesinde malın bir önceki fiyatı esas alınacaktır.

Sonuç

Ticaret Bakanlığı perakende satışa konu edilen mal ve hizmetlerde etiket kullanımına yönelik düzenlemeler yapmaya devam ediyor. Bu sektörde faaliyet gösteren tüm şirketler, Ticaret Bakanlığı’nın duyurularını takip etmeli ve Yönetmelik’te öngörülen gerekliliklere uygun hareket etmelidir.

Benzer içerikler