Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Kozmetik Güvenliği: Türkiye Güvensiz ve Teknik Düzenlemeye Aykırı Kozmetik Ürünlerin Üzerine Gitmeye Devam Ediyor

Hukuk Bültenleri
Sağlık Hukuku
Genel

Yeni Gelişmeler

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“TİTCK“), geçtiğimiz günlerde 2018 yılının Ocak ile Mart ayları arasını kapsayan dönemde kozmetik sektörünün piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili birinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.

Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?

TİTCK Kozmetik Denetim Dairesi, 2018 yılının birinci çeyreğinde tespit edilen güvensiz ve teknik düzenlemeye aykırı kozmetik ürünlerinin listesini yayımladı. İncelenen 186 kozmetik üründen 109 tanesinin teknik düzenlemeye aykırı, 24 tanesinin ise güvensiz olduğu tespit edildi. Sorumlu şirketlere toplam 923.789 TL’lik ceza kesildi. Birinci çeyrekteki güvensiz ve teknik düzenlemeye aykırı kozmetik ürünlerinin tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

2017 yılının dördüncü çeyrek sonuçları ile kıyaslandığında, incelenen ürün sayısındaki düşüşe rağmen teknik düzenlemeye aykırı ve güvensiz ürün sayısındaki artış ile buna bağlı olarak toplam uygulanan ceza tutarlarındaki ciddi artış dikkat çekiyor. TİTCK, kozmetik ürünlerinin teknik mevzuata uygunluğunu sağlamak amacıyla sağlık sektöründe gün geçtikçe daha da sıkı denetimler uyguluyor.

Sonuç

TİTCK, kozmetik sektöründe pazar gözetim ve denetim faaliyetlerine düzenli olarak devam ediyor. Piyasada bulunan tüm kozmetik ürünler, ilgili kanun ve yönetmeliklerle tamamen uyumlu olmalı; üretici şirketler ise güvensiz ya da teknik düzenlemeye aykırı ürünler satmadığından veya dağıtmadığından emin olmalıdır.