Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :
Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’in Yürürlüğü Ertelendi

Hukuk Bültenleri
Bankacılık ve Finans
Finansal Kurumlar

Yeni Gelişmeler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK“) tarafından hazırlanan ve Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’in (”Yönetmelik”) yürürlük tarihi başlangıçta 1 Temmuz 2020 olarak belirlenmişti. (İlgili Mevzuat Bültenimize buradan ulaşabilirsiniz.)

Yönetmelik 20 Haziran 2020 tarihli ve 31161 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle tadil edildi ve aşağıda yer alan maddeler dışındaki Yönetmelik hükümlerinin 1 Ocak 2021’de yürürlüğe girmesi kararlaştırıldı:

  • İz kayıtlarının oluşturulması ve takibine ilişkin 13. madde
  • Dış hizmet alımı sürecinin yönetimine ilişkin 29. madde
  • Kimlik doğrulama ve işlem güvenliğine ilişkin 34. maddenin elektronik dağıtım kanallarına ilişkin 13. fıkrası
  • Kimlik doğrulama ve işlem güvenliğine ilişkin 34. maddenin mobil cihazlar üzerindeki bankacılık uygulamalarının kullandığı hassas verilere ilişkin 15. fıkrası
  • Müşterilerin bilgilendirilmesine ilişkin 37. maddenin Bankanın elektronik ortamda müşterilerine ileteceği hassas verilere ilişkin 8. fıkrası
  • Telefon bankacılığında kimlik doğrulama, işlem güvenliği ve hizmet kalitesine ilişkin 40. madde
  • ATM’lerde kimlik doğrulama ve işlem güvenliğine ilişkin 42. madde

Yukarıdaki maddeler ise 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

Yönetmelik’in tam olarak yürürlüğe girmesiyle Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere İlişkin Tebliğ 1 Ocak 2021 itibariyle yürürlükten kalkacak.

Yönetmelik’in, Yönetmelik kapsamında akdedilecek dış hizmet alım sözleşmelerinde yer alması zorunlu unsurları düzenleyen 29. maddesi 1 Temmuz 2020’de yürürlüğe gireceğinden bankaların gerekli uyumlulaştırma aksiyonlarını bu tarihe kadar gerçekleştirmekle mükellef oldukları dikkate alınmalıdır.

Sonuç

Değişiklikler Yönetmelik’teki hükümler için farklı yürürlük tarihleri getirerek kademeli bir geçiş süreci öngörüyor. Bankalar bazı hükümler bakımından kendilerini adapte etmek için zaman kazanırken, yukarıda listelenen başlıklarda 1 Temmuz 2020 tarihine kadar gerekli adımları atıp Yönetmelik’e uyumu sağlamaları gerekecek.