Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Bankaların Üye İşyerlerinden Tahsil Edecekleri Komisyonlar Sınırlandırıldı

Hukuk Bültenleri
Bankacılık ve Finans
Genel

Yeni Gelişmeler   

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (“TCMB“), Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılma Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Kredi İşlemlerinde Faiz Dışında Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Tebliğ’de değişiklik (“Değişiklik“) yaptı. Değişiklik, 16 Ekim 2019 tarih ve 30920 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı; 1 Kasım 2019 tarihinde ise yürürlüğe girecek.

Değişiklik ne getiriyor?

  • Değişiklik uyarınca, bankalar, üye işyeri sözleşmesi imzalayan işyerlerine (“Üye İşyer(ler)i“) uygulanacak komisyon oranını serbestçe belirleyemeyecek.
  • Buna göre, mal ve hizmet alımlarında, işlem tutarlarının Üye İşyerlerinin serbest kullanımlarına ertesi gün aktarılması halinde, bankaların üye işyerlerine uygulayacağı komisyon oranı %1,60’ı geçemeyecek.
  • Bununla beraber, işlem tutarı Üye İşyerlerinin serbest kullanımına ertesi gün aktarılmamış ise, söz konusu azami komisyon oranları, aylık %1,60’lık oran ve işlem tarihinin ertesi günü ile işlem tutarının üye işyerinin serbest kullanıma geçmesi arasında kalan gün sayısı dikkate alınarak düşürülecek.
  • Taksitli mal ve hizmet alımlarında söz konusu azami oran her bir ilave taksit için azami 0,89 puan artırılabilecek.

Sonuç

Değişiklik uyarınca bankalar, Üye İşyerlerinden belirlenen sınırlar içerisinde kalmak kaydı ile komisyon alabilecek.

Benzer içerikler