Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :
Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Elektrik Depolama Tesisleri: EPDK’dan Tamamlama Süreleri Hakkında Karar

Hukuk Bültenleri
Enerji, Madencilik, Altyapı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun elektrik üretim ve depolama tesislerine yönelik olarak düzenlediği “Önlisans Süreleri ile Tesis Tamamlanma Tarihinin Belirlenmesinde Referans Alınacak İnşaat Süreleri” hakkındaki 10442-2 sayılı kararı (“Karar“) 7 Ekim 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararda elektrik depolama tesislerine ilişkin olarak yeni hükümler öngörüldü. Üretim tesisleri için ise aynı konudaki bir önceki kurul kararı uyarınca uygulanmakta olan sürelerde bir değişiklik yapılmadı.

Depolama tesislerine ilişkin yeni düzenlemeler

Karar’da elektrik depolama tesislerinin tamamlanma süreleri için aşağıdaki düzenlemeler öngörülmüştür:

  • Üretim lisansı başvuruları kapsamında, kurulması planlanan elektrik depolama ünitesi/üniteleri için ayrıca inşaat süresi verilmez.
  • Mevcut üretim lisansları kapsamındaki üretim tesislerine bütünleşik elektrik depolama ünitesi kurulması durumunda, üretim tesisinin işletmede olup olmadığına bakılmaksızın, kurulması planlanan depolama ünitesi için elektrik depolama ünite sayısı ve kurulu güçlerinden bağımsız olarak 18 ay inşaat süresi, tesis tamamlanma süresi olarak verilir.
  • Tedarik lisansları kapsamında kurulması planlanan müstakil elektrik depolama tesisleri için 18 ay inşaat süresi, tesis tamamlanma süresi olarak verilir. Bu süre, söz konusu lisansa eklenecek her bir elektrik depolama tesisi için ayrıca uygulanır.

Sonuç

Elektrik depolama tesislerinin kurulmasına ilişkin usul ve esaslar 9 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle düzenlenmişti. İlgili yönetmelik hakkındaki hukuk bültenimiz için lütfen buraya tıklayınız. Bu tesislerin kabulü hakkındaki usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik ise 19 Şubat 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti. Karar ile birlikte depolama tesislerinin tamamlanma süresi düzenlenerek, bu tesislere ilişkin olarak ihtiyaç duyulan bir düzenleme daha yürürlüğe girmiş oldu.