Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :
Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Bankalara Yılbaşı Hediyesi: Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkında Yönetmelik’in Yürürlüğe Giriş Tarihi Ertelendi

Hukuk Bültenleri
Bankacılık ve Finans
Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon
Genel

Yeni Gelişmeler

“Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkında Yönetmelik” (“Yönetmelik“) 4 Haziran 2021 tarih ve 31501 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve Yönetmelik’in yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2022 olarak belirlenmişti. 24 Aralık 2021 tarih ve 31699 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” uyarınca, Yönetmelik’in yürürlüğe giriş tarihi 1 Temmuz 2022 olarak değiştirildi.

Yönetmelik bankaların sır saklama yükümlülüğü ve bu yükümlülüğün istisnalarını düzenliyor ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu uyarınca sır niteliğindeki bilgilerin paylaşım ve aktarımlarına ilişkin genel esasları belirliyor. Yönetmelik’e ilişkin detaylı açıklamalarımıza 7 Haziran 2021 tarihli Hukuk Bültenimiz vasıtasıyla ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Yönetmelik uyarınca bankaların işledikleri banka sırrı, müşteri sırrı ve üçüncü şahıs bilgileri hususunda envanter çalışması yapıp, üçüncü şahıslarla paylaştıkları bilginin tipine göre gereken yükümlülükleri yerine getirdiklerinden emin olmaları gerekiyor. Veri tipine ve verinin kime hangi temelde aktarıldığına göre farklı yükümlülükler getirildiği düşünüldüğünde, bu çalışma ciddi vakit ve efor gerektiriyor. Bu açıdan yürürlük tarihinin ötelenmesi, bankalara bu çalışmayı tamamlamaları bakımından kolaylık sağlamış oldu.