Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Gümrük Rehberi Kullanıma Açıldı

Hukuk Bültenleri
Uluslararası Ticaret Hukuku
Genel

Ticaret Bakanlığı (“Bakanlık“), 16 Kasım 2019 tarihinde yaptığı açıklamada Gümrük Rehberi’nin (“Rehber“) kullanıma açıldığını duyurdu. Rehber, gümrük işlemlerine ilişkin ihtiyaç duyabilecek temel bilgiler hakkında vatandaşları ve tacirleri bilgilendirmek amacıyla hazırlandı.

Ne Değişecek?

Rehber, kişisel eşyalarının gümrük işlemlerini yapmak isteyen vatandaşlar ve dış ticaret yapan tacirlere yönelik olarak hazırlandı. Bu kapsamda Rehber, “bireysel işlemler” ve “ticari işlemler” adı altında iki adet bölümden oluşuyor. “Bireysel işlemler” sekmesi altında bedelsiz ithal edilen taşıtlar, geçici ithal edilen taşıtlar, posta ve hızlı kargoyla getirilen ürünler, engelli kişilerin kullanımı içi üretilen özel araçlar, ev eşyaları, nakit ve ziynet eşyaları gibi bireysel eşyalar için gümrük prosedürlerine ve vatandaşların faydalanabileceği gümrük muafiyetlerine ilişkin açıklamalar yer alırken; “ticari işlemler” sekmesi altında ithalat ve ihracat işlemlerine uygulanan temel gümrük kuralları, gümrüklerdeki iş akışları, ticari eşyanın vergilendirilmesi ve geçici depolamaya ilişkin açıklamalar yer alıyor.

Rehber’e buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Bakanlık, gümrük süreçlerinin etkili bir şekilde yürütülmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda hazırlanan Rehber, gerek vatandaşların gerekse ithalat ve ihracat şirketlerinin gümrük işlemlerine ilişkin temel bilgiler ve yönlendirmeler içeriyor.