Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Türkiye’nin de Dahil Olduğu Madrid E-Başvuru Sistemi Ne Gibi Yenilikler ve Kolaylıklar Getiriyor?

Hukuk Bültenleri
Fikri ve Sınai Mülkiyet
Genel

Gelişen teknolojik imkanları uluslararası marka tescil prosedürüne entegre etmeyi amaçlayan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (“WIPO“), uluslararası marka tescil başvurularının kağıt üzerinde işlem yapmaya gerek kalmaksızın doğrudan dijital ortamda, daha kısa sürede ve daha kolay şekilde tamamlanabilmesini mümkün kılan Madrid E-Başvuru Sistemi‘ni tüm dünyaya tanıttı. Yerel fikri mülkiyet ofislerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak geliştirilen Madrid E-Başvuru Sistemi’nin halihazırda uygulandığı 10’u aşkın ülkenin arasına Türkiye de geçtiğimiz günlerde dahil oldu.

Yeni gelişme

Uluslararası marka tescil başvurularının dijitalleştirilmesiyle daha kolay ve kısa sürede tamamlanmasına olanak sağlayan Madrid E-Başvuru Sistemi’ni uygulayan ülkeler arasına Türkiye de katıldı. Mevcut sistem kapsamında manuel olarak doldurulması gereken başvuru formlarının hem uzun vakit alması hem de yüksek hata payı yaratması karşısında Madrid E-Başvuru Sistemi çok daha pratik, hızlı ve güvenilir bir alternatif prosedür getiriyor.

Madrid E-Başvuru Sistemi uluslararası marka tescil başvurularında uygulanan prosedüre nasıl kolaylıklar getiriyor?

  • WIPO’nun uluslararası marka tescil başvuruları için geliştirdiği çevrimiçi arayüzü Madrid E-Başvuru Sistemi, Markaların Uluslararası Tescili Konusunda Madrid Anlaşmasına İlişkin Protokol kapsamında halihazırda mevcut olan Madrid Sistemi‘ne bir alternatif olarak uygulanmaya başlamıştır.
  • Söz konusu Madrid E-Başvuru Sistemi’nin uygulanmasına başlanmadan önce WIPO nezdinde uluslararası marka tescil başvurusunda bulunmak isteyen başvuru sahipleri, WIPO’nun internet sitesinden MM2 formunu bilgisayarına indirmek ve menşe ofis, sınıfların sayısı ve içerdikleri mal ile hizmetler, başvuru yapılması düşünülen tarih gibi detayları manuel olarak düzenleyip formu Elektronik Başvuru Sistemi (“EPATS“) üzerinden Türk Patent ve Marka Kurumu’na (“TÜRKPATENT“) sunmaktaydı. Bu sistem, hem başvurunun daha uzun bir sürede tamamlanmasına hem de daha çok uğraş ve dikkat gerektirmesine yol açmaktadır.
  • Mevcut Madrid Sistemi’ne alternatif olarak sunulan Madrid E-Başvuru Sistemi’nde MM2 formunun yerini alan “Başvuru Sahibi Başvuru Modülü” ve yerel fikri mülkiyet ofisleri için oluşturulan “Menşe Ülke” modülü olmak üzere iki ayrı modül bulunmaktadır.
  • Başvuru sahibi, Madrid E-Başvuru Sistemi’ni kullanarak mal ve hizmetlerin listesi de dahil olmak üzere temel marka bilgilerini doğrudan ilgili fikri mülkiyet ofisinin ulusal sicilinden kolayca alabilmektedir. Böylelikle, uluslararası marka tescil başvurusu prosedürü boyunca bu temel marka bilgileri sistem üzerinden doldurulmuş olmaktadır. Ayrıca, elektronik olarak alınan başvuruyu doğrudan WIPO’ya göndermeden önce yerel fikri mülkiyet ofisi uygun şekilde doğrulayabilmekte ve onaylayabilmektedir.
  • Madrid E-Başvuru Sistemi, basılı materyallere ihtiyaç bırakmayan tamamen dijital bir sistem olup uluslararası marka tescil başvurusuyla ilgili tüm hususların hem başvuru sahibine hem de ilgili yerel fikri mülkiyet ofisine iletilmesini sağlamaktadır. Özellikle uluslararası marka tescil başvurusundaki usulsüzlük bildirimlerinin başvuru sahibine bildirilmesi, başvuru sahibinin bu bildirimlere ilişkin yanıtlarının yerel fikri mülkiyet ofisi tarafından takip edilip WIPO’ya iletilmesi hususlarında Madrid E-Başvuru Sistemi ile dijital ve güvenli bir süreç izlenebilmektedir.
  • Madrid E-Başvuru Sistemi’nin getirdiği diğer kolaylıklar arasında WIPO’nun sunduğu kullanıcı kimlik doğrulaması, kullanıcı arayüzünün çevirisi ve sürekli teknik destek hizmetleri de sayılabilir.
  • WIPO hesabı ya da PayPal dahil olmak üzere tüm banka ve kredi kartlarının kullanımına olanak tanıyan çeşitli ödeme seçenekleri ile istikrarlı ve sağlam bir ödeme platformu sunulmuştur.
  • Madrid E-Başvuru Sistemi’nin, ilgili tüm ulusal/bölgesel fikri mülkiyet ofislerine sunulan tamamen ücretsiz bir hizmet olduğu da belirtilmelidir.

Sonuç

Madrid E-Başvuru Sistemi’nin uygulandığı ülkeler arasına Türkiye’nin de dahil olmasıyla TÜRKPATENT nezdinde yapılacak uluslararası marka başvuruları için Markaların Uluslararası Tescili Konusunda Madrid Anlaşmasına İlişkin Protokol kapsamında izlenmesi gereken prosedüre alternatif olarak daha hızlı, kolay ve kullanıcı dostu dijital bir platform üzerinden başvuru prosedürünün tamamlanabileceği bir sistem getirilmiştir.