Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Tekstil, Konfeksiyon, Deri, Ayakkabı ve Benzeri Ürünler ile Bazı Sanayi Ürünlerine İlave Gümrük Vergisi Getirildi

Hukuk Bültenleri
Covid-19
Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon
Vergi
Genel

Yeni Gelişme

20 Nisan 2020 tarihli 2429 ve 2430 sayılı Cumhurbaşkanı Kararları kapsamında, İthalat Rejimi Kararına ekli II sayılı listede yer alan tekstil, konfeksiyon, deri, ayakkabı ve benzeri ürünler ile bazı sanayi ürünlerinin ithalatında geçici süreyle uygulanacak ilave gümrük vergisi oranları belirlendi. Kararlar 21 Nisan 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Ne Değişecek?

İthalat Rejimi Kararı kapsamındaki tekstil, konfeksiyon, deri, ayakkabı ve benzer ürünlerin ithalatında %8 ile %35 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi. İlgili Cumhurbaşkanı Kararı’na buradan ulaşabilirsiniz.

Demir çelik ürünleri, elektronik eşya gibi çok sayıda sanayi ürününün ithalatı için ise %2,3 ile %45 arasında değişen oranlarda ilave gümrük vergisi getirildi. İlgili Cumhurbaşkanı Kararı’na buradan ulaşabilirsiniz.

İlgili ilave gümrük vergisi oranları, 30 Eylül 2020 tarihine kadar uygulanacak. Daha önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılan eşyaların 21 Nisan 2020 tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ithalatına ilişkin gümrük beyannamesinin tescili halinde, söz konusu ilave gümrük vergileri uygulanmayacak.

Sonuç

Türkiye, küresel pazarda değişen koşulları dikkate alarak tekstil ve sanayi sektörüne yönelik tedbirler  almaya devam ediyor. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Kararları uyarınca çok sayıda ürünün ithalatında geçici süreyle uygulanacak ilave gümrük vergileri getirildi.

COVID-19 salgını ile ilgili hukuki düzenlemelerle ilgili bilgilere Esin Avukatlık Ortaklığı Coronavirüs Masası‘ndan ulaşabilirsiniz.