Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

SPK Kaldıraç Oranlarını Geçici Olarak Düşürdü

Hukuk Bültenleri
Sermaye Piyasası Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK“) işlemin bir tarafını TL’nin oluşturduğu foreks piyasası işlemlerinde kaldıraç oranlarını geçici olarak 10:1’den 1:1’e düşürdüğünü duyurdu. Söz konusu oran 16 Ağustos 2018 ile 3 Eylül 2018 tarihleri arasında geçerli olacak.

Değişiklik Ne Getiriyor?

  • SPK son dönemde döviz piyasasında yaşanan dalgalanmalara karşı yatırımcıları korumak amacıyla, 3 Eylül 2018 tarihine kadar bir tarafını TL’nin oluşturduğu paritelerde yeni açılacak pozisyonlara ilişkin işlemlerde kaldıraç oranlarını 10:1’den 1:1’e düşürmüştür. Bu değişiklik, özellikle foreks piyasasında Kurban Bayramı sonrasında işlemler başladığında ortaya çıkabilecek mağduriyetleri engellemeyi amaçlamaktadır.
  • Kaldıraç oranındaki bu geçici değişiklik 16 Ağustos 2018 tarihi öncesinde alınan açık pozisyonlara ve bu pozisyonlardan oluşabilecek riskleri korumaya yönelik (hedge) işlemlere uygulanmayacaktır.

Sonuç

SPK bu değişiklikle yatırımcıların son dönemde yaşanan dalgalanmalar sebebiyle maruz kalabilecekleri risklerden olumsuz etkilenmelerini önlemeye çalışmaktadır.

 

Benzer içerikler