Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

COVID-19 Salgını ile Mücadele Kapsamında Marketlere İlişkin Yeni Tedbirler

Hukuk Bültenleri
Covid-19
Rekabet Hukuku
Uluslararası Ticaret Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

İçişleri Bakanlığı (“Bakanlık“), COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında alınacak tedbirlere ilişkin yeni bir ek genelge (“Genelge“) hazırladı. Genelge kapsamında marketlerin çalışma saati ve marketlerde alışveriş yapan müşteri sayısı düzenlendi. Rekabet Kurumu, 23 Mart 2020 tarihinde yaptığı kamuoyu duyurusunda, gıda sektöründeki oyuncuların COVID-19 salgını sırasında fırsatçı bir yaklaşım sergilediğini ve hususu yakından takip ettiğini belirtti.

Ne Değişecek?

Genelge kapsamında uygulanacak yeni tedbirler

İçişleri Bakanlığı, COVID-19 salgınında en temel risk unsurunun vatandaşların toplu olarak bulunduğu mekanlar olduğunu hatırlatarak, marketlere ilişkin çeşitli tedbirler aldı. Bu kapsamda il ve ilçelerdeki tüm marketler 09:00-21:00 saatleri arasında hizmet verecek.

Depolar, idari bürolar vb. hariç olmak üzere, market içindeki en fazla müşteri sayısı müşteriye doğrudan hizmet sunulan toplam alanın onda biri kadar olacak. Örneğin marketin müşterilerin hizmetine sunulan alanı 100 metrekare ise aynı anda içeride en fazla 10 müşteri olması gerekecek.

Tüm marketlerin, hizmet alanı büyüklüğüne göre içeride bulunabilecek maksimum müşteri sayısını market girişlerine asarak ilan etmesi ve içeride belirlenen sayıda müşteri bulunması için gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Örneğin, market içinde belirlenen sayıda müşteri var ise içerden müşteri çıkmadan başka müşteri içeriye alınmayacak. Marketler aynı zamanda içeriye girmek için bekleyen müşterilerin en az bir metre mesafe ile beklemeleri gerektiğini sürekli hatırlatarak, bu hususu belirten bir afişi market girişinde görülen bir yere asacak.

Genelge’ye ilişkin Bakanlık duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Rekabet Kurumu gıda sektörünü yakından takip ettiğini duyurdu

Rekabet Kurumu da gıda sektöründeki oyuncuların küresel COVID-19 salgını sırasında fırsatçı bir yaklaşım sergilediğinin tespit edildiğini beyan eden bir kamuoyu duyurusu yayımladı. Rekabet Kurumu, bu oyuncuların fahiş fiyatlar uyguladığının gözlemlendiğini belirtmiş ve özellikle yaş meyve ve sebze pazarında faaliyet gösteren oyunculara dikkat çekmiştir. Rekabet Kurumu, tüketici refahını korumak ve pazarlardaki etkin rekabete zarar veren eylemleri önlemek için yetkilendirildiğinin altını çizmiştir. Rekabet Kurumu, bu fiyat artışlarını ve bu artışa katkı sağlayan tüm aktörleri yakından takip ettiğini de açıklamıştır.

Bu kapsamda Rekabet Kurumu, yaş meyve ve sebze başta olmak üzere gıda piyasasında faaliyet gösteren oyuncuları açıkça uyarmıştır. Ayrıca Rekabet Kurumu, rekabeti bozucu eylemlerde bulunan sektördeki oyunculara (üretici, aracı, taşımacı, nihai satıcı gibi her türlü oyuncuya), Rekabet Kanunu’nda öngörülen en ağır idari para cezasının uygulanacağını belirtmiştir.

Rekabet Kurumu’nun duyurusuna buradan ulaşabilirsiniz.

Rekabet Kurumu’nun son yıllarda gıda sektörüne ilgi gösterdiği; yaş sebze ve meyve pazarında, patates ve soğan sektöründe önaraştırma yürüttüğü göz önüne alındığında Rekabet Kurumu’nun bu duyurusu şaşırtıcı olmamıştır. Her ne kadar Rekabet Kurumu’nun bu duyurusu gıda sektörüne odaklanmış olsa da bu küresel salgın sırasında özellikle doğrudan tüketiciye değen diğer sektörler de Rekabet Kurumu’nun dikkatini çekebilecektir.

Sonuç

Türkiye, COVID-19 salgınına yönelik etkili tedbirler almaya devam ediyor. Market işleten tüm perakende şirketleri, İçişleri Bakanlığı tarafından öngörülen tedbirleri almalı, ilgili resmi kurum ve kuruluşların COVID-19 salgınına ilişkin duyurularını yakından takip etmelidir. Rekabet Kurumu’nun gıda sektörüne yönelik sıkı denetimi hakkındaki açıklamaları ışığında, yaş meyve ve sebze başta olmak üzere gıda piyasasında faaliyet gösteren oyuncuların rekabeti sınırlayıcı nitelikte fırsatçı yaklaşımlardan kaçınması büyük önem arz etmektedir.