Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapıldı

Hukuk Bültenleri
Uluslararası Ticaret Hukuku
Genel

Yeni Gelişmeler

22 Haziran 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik’te (“Perakende Ticaret Yönetmeliği“) değişiklikler yapılarak, belirli ürünler için yeni taksitlendirme süreleri belirlendi, kuyum satışlarındaki taksit yasağı kısmen kaldırıldı.

Değişiklikler Neler Getiriyor?

Değişiklikler uyarınca, fiyatı 3000 TL ve üzeri televizyon satışları için belirlenen 3 aylık taksitlendirme, tutar bakımından 3500 TL ve üzeri şeklinde değiştirilerek taksitlendirme süresi 6 aya çıkarıldı. Fiyatı 3500 TL altında olan televizyon satışları için ise taksitlendirme süresi 12 ay olarak belirlendi.
Ses ve görüntü sistemleri için 3 aylık taksit süresi öngören düzenleme; kapsam bakımından video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik eşya satışlarını da içerecek şekilde genişletildi ve taksitlendirme süresi 6 aya çıkarıldı.
Fiyatı 3500 TL’nin üzerinde olan cep telefonları için 6 aylık; fiyatı 3500 TL ve altında olan cep telefonları için ise 12 aylık taksitlendirme süresi uygulanmaya devam ediyor.
Tablet bilgisayarlara uygulanan 6 aylık taksitlendirme süresi değişmezken; diğer bilgisayarlar için uygulanan 6 aylık taksitlendirme sınırı 12 aya çıkarıldı.
Yeni düzenleme ile buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve elektrikli ev aletleri gibi elektrikli eşya satışları ile mobilya satışları için taksitlendirme süresi 12 ay yerine 18 ay olarak uygulanacak.
Ticaret Bakanlığı, kuyum satışları için getirilen taksit yasağını kaldırarak basılı ve külçe halinde olmayan kuyum satışları için ise taksitlendirme süresini en fazla 4 ay olarak belirledi. Diğer kuyum satışları için ise taksitlendirme yasağı devam ediyor.

Sonuç

Ticaret Bakanlığı, elektrikli eşya, televizyon, bilgisayar ve mobilya ile bazı elektronik eşyaların satışları için taksitlendirme sürelerini artırdı ve kuyum satışlarındaki taksitlendirme yasağını kısmen kaldırdı. Bakanlık, yaptığı değişiklikler ile ilgili perakende ürünlerin satışlarını artırmayı ve kuyumculuk sektörünü canlandırmayı hedefliyor.

Benzer içerikler