Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Kozmetik Sektörüne Yönelik Birçok Kılavuz Yenilendi

Hukuk Bültenleri
Sağlık Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“TİTCK“), internet sitesinde Kozmetik Kanunu ve Kozmetik Yönetmeliği’ni esas alarak kozmetik sektörüne ilişkin birçok yeni veya güncellenmiş kılavuz (birlikte, “Kılavuzlar“) yayınladı.

Kılavuzlar Neler Getiriyor?

TİTCK internet sitesinde kozmetik ürünlere ilişkin aşağıdaki kılavuzları yayınladı:

  • Kozmetotekstil Ürünlere İlişkin Kılavuz  Sürüm 3.0 (buradan ulaşabilirsiniz),
  • Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz Sürüm 4.0 (buradan ulaşabilirsiniz),
  • Kozmetik Ürünlerde İddiaları Kanıtlamak Üzere Yapılan Belgelendirme Çeşitlerine İlişkin Kılavuz (buradan ulaşabilirsiniz),
  • Kozmetik Ürünlerin Bileşenlerinin Kalite Gerekliliklerine İlişkin Kılavuz (buradan ulaşabilirsiniz), ve
  • Kozmetik Ürünlerin Analizlerine İlişkin Kılavuz (buradan ulaşabilirsiniz).

Kozmetotekstil Ürünlere İlişkin Kılavuz ve Kozmetik Ürünlerin İddialarına İlişkin Kılavuz yürürlükteki mevzuata daha uygun olacak şekilde güncellendi.

Kozmetik Ürünlerde İddiaları Kanıtlamak Üzere Yapılan Belgelendirme Çeşitlerine İlişkin Kılavuz, kozmetik ürün iddialarının belgelendirilmesine dair usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlandı. Kozmetik Ürünlerin Bileşenlerinin Kalite Gerekliliklerine İlişkin Kılavuz ise kozmetik ürünlerde kullanılan bileşenler için asgari yükümlülükler ile gerekli açıklamaları içermekte, Kozmetik Ürünlerin Analizlerine İlişkin Kılavuz da kozmetik ürünlere yönelik analitik yöntemler ile bu yöntemlerin valide edilmesi ve standardizasyonuna ilişkin açıklamalara yer vermektedir.

Kılavuzlar yayınlandıkları tarihte yürürlüğe girmiştir.

Sonuç

TİTCK, kozmetik ürün üreticilerinin uygulamada karşılaştığı hususları açıklığa kavuşturmaya devam ediyor. Kozmetik sektöründe faaliyet gösteren şirketler, yayınlanan yeni Kılavuzlar’ı ve güncellemeleri dikkatle incelemeli ve uyumluluğu sağlamak amacıyla gerekli adımları atmalıdır.