Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Bankalararası ATM Kullanımında Alınan Ücretlerde Değişiklik Yapıldı

Hukuk Bültenleri
Bankacılık ve Finans
Genel

Yeni Gelişmeler

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK“) bankalararası ATM kullanımında alınacak işlem ücretlerine ilişkin olarak Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te (“Yönetmelik”) değişiklik yaptı. Yapılan değişiklikler 23 Aralık 2017 tarih ve 30279 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik ne getiriyor?

Yönetmelik’teki değişiklik ile finansal tüketicilerin hesabının bulunduğu kuruluşa ait ATM’lerden farklı başka bir kuruluşa ait ATM’den para çekme gibi işlemlerde alınacak ücretlere ilişkin yeni düzenlemeler getirildi.

  • Değişiklik öncesi, finansal tüketicinin bankalararası ATM kullanımına ilişkin düzenlemenin hangi kuruluşları kapsadığı belirli değilken, değişiklik ile yalnızca yurtiçi kuruluşlara ilişkin düzenleme getirildiği netlik kazandı.

  • Daha önce finansal tüketicinin kendi hesabının bulunduğu kuruluş ile arasındaki sözleşme uyarınca işlem ücreti belirlenirken, Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile buna üst sınır getirildi. Böylece bankalararası ATM işlemlerinde alınacak işlem ücreti, diğer kuruluşa işlem karşılığı ödenen tutarın azami %15’ine kadar belirlenebilecek tutar toplamanı aşamayacak. Bu tutarda değişiklik yapılması istenilmesi halinde, değişiklik BDDK’nın uygun görüşüne tabi olacak.

Sonuç

BDDK tarafından yapılan değişiklik, uzun süredir tartışma konusu olan finansal tüketicilerin başka ATM’lerde işlem yapması sonucu alınan komisyon oranlarına üst sınır getirmesi bakımından, tüketicilerin endişelerini giderecek nitelik taşıyor.

Benzer içerikler