Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Türkiye Yerli eSIM Teknolojisini Tanıttı

Hukuk Bültenleri
Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon
Genel

 

Yeni Gelişme

24 Aralık 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Bakan Yardımcısı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (“BTK“) Başkanı’nın katılımıyla yerli ve milli imkanlarla üretilen eSIM teknolojisi kamuoyuna tanıtıldı.

eSIM Teknolojisi Nedir?

eSIM, SIM özelliklerinin bir karta bağlı olmaksızın uzaktan kullanılmasını sağlayan bir teknolojidir. eSIM cihaz kullanıcılarına aynı anda birden fazla işletmecinin profiline erişim sağlayarak, işletmeciler arasında uzaktan geçiş yapma imkanı sağlamaktadır. eSIM teknolojisine ilişkin detaylı bilgiye GSM Birliği’nin (GSMA) internet sayfasından erişebilirsiniz.

Gelişme ne anlama geliyor?

BTK’nın, Türkiye’de makineler arası iletişim hizmetlerinin yabancı menşeili eSIMler üzerinden sunulmasına ve eSIM teknolojilerinde kullanılan sunucuların yurt içinde bulunmasına ilişkin yaklaşımı bu konudaki 12 Şubat 2019 tarih ve 2019/DK-TED/053 sayılı kararı ile bilinmekteydi.

Şimdiye kadar yerli bir alternatifin bulunmadığı eSIM teknolojisi pazarına yerli oyuncunun girişiyle bu yaklaşım perçinlenmiş oldu. Bu bağlamda hukuki düzenlemelerin de yeni bir boyut kazanması söz konusu olabilecektir.

Sonuç

Yerli ve milli eSIM teknolojisi, nesnelerin interneti kullanıcıları, işletmeciler ve Türkiye’de faaliyet gösteren veya göstermeyi planlayan teknoloji odaklı şirketler açısından önem arz etmektedir. Bu gelişmenin, önümüzdeki dönemde mevzuat yansımalarının olması beklenmektedir.