Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Normalleşme Adımları: Aktif Rasyosu Kuralına Uyum Kolaylaştırıldı

Hukuk Bültenleri
Bankacılık ve Finans
Finansal Kurumlar

Yeni Gelişme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (“BDDK“), 26 Ekim 2020 tarih ve 9238 sayılı kararı ile aktif rasyosu (“AR”) formülünü değiştirdi.

Değişiklik ne getiriyor?

BDDK AR’nin aşağıdaki şekilde hesaplanacağını belirtmişti:

Aktif Rasyosu (AR) = [Krediler + (Menkul Kıymetler x 0,75 ) + ( TCMB Swap x 0,5 )] / [TL Mevduat + ( Yabancı Para Mevduat x 1,75 )]

BDDK AR’ye ilişkin ilk kararında Krediler kalemini “takipteki krediler hariç bankaların bireysel ve ticari müşterilere kullandırdıkları krediler tutarının toplamı” olarak tanımlamış ve bu kaleme dâhil edilecek kredileri 30 Nisan 2020 tarihli kararı ile netleştirmişti.

26 Ekim 2020 tarihli son kararı ile BDDK, yurt içi bankaların yurt içindeki diğer bankalara kullandırdığı bir yıldan uzun vadeli yabancı para kredileri ile sendikasyon kredilerinin de 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren AR formülündeki Krediler kalemine 1,00 kat sayısı ile dâhil edilmesine karar verdi.

Bu kapsamda, bankalar AR’yi hesaplarken bir yıldan uzun vadeli yabancı para kredileri için doğrudan kullandırdıkları kredi tutarı nispetinde; sendikasyon kredilerini ise sendikasyondaki payları nispetinde dâhil edecek.

Sonuç

BDDK, bankaların AR kuralına uyum sağlamalarını kolaylaştırıcı önlemler alarak normale geçiş sürecine katkıda bulunmaya devam ediyor.