Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

ÜTS’de Güncelleme ve İyileştirmeler Yapıldı

Hukuk Bültenleri
Sağlık Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“TİTCK“) 10 Eylül 2019 tarihinde Ürün Takip Sistemi’nde (“ÜTS“) yapılan değişiklikleri duyurdu. Sektör memnuniyeti ve kozmetik şirketlerinin yoğun talebi doğrultusunda yapılan değişiklikler ile kozmetik ürün güncelleme süreçleri iyileştirildi.

Ne Değişecek?

ÜTS’nin yayımlanan son sürümünde kozmetik ürünlerin formülasyon güncellemeleri barkod değiştirilmeksizin ürün güncelleme sekmesi üzerinden yapılabilecek. Formülasyon güncellemeleri sırasında güncelleme gerekçesi alanına hangi bileşenlerin hangi oranda değiştiği ve bu değişikliğin diğer bileşenlere etkisi belirtilmesi ve yeni formülasyonun ürünün güvenliliğini etkilemediğini gösteren ÜGD raporunun sisteme yüklenmesi gerekiyor. Formülasyon güncelleme talepleri Kozmetik Ürünler Dairesi’nin kontrolünde olacak. Yapılan güncellemeler, sistem üzerinden görüntülenebilecek.

Yeni sürümde firmaların kozmetik ürün güncelleme bildirimleri sırasında güncelleme açıklamalarını girmeleri zorunlu tutuldu. Detaylı açıklama içermeyen güncelleme başvuruları incelenmeden reddedilecek. Getirilen “reddet” işlevi ile daha önceden kaydı alınan ancak değişiklik gerekçesi detaylı olarak açıklanmayan başvurular da Kozmetik Ürünler Dairesi tarafından reddedilecek ve ürünler bir önceki hallerine geri dönecek. Eksiklik bildirimi yapılan ürünlere ilişkin talep edilen güncelleme bildirimlerinin yapılmaması halinde bu ürünler de önceki hallerine geri dönecek.

Yukarıda bahsi geçen değişikliklere ek olarak, ÜTS Ürün Bilgi Bankası sorgu kriterleri de düzenlendi.

ÜTS güncellemelerini içeren duyuruya buradan ulaşabilirsiniz.

Sonuç

TİTCK, sektör memnuniyetini ve firmalardan gelen talepleri gözeterek ÜTS’ye yönelik güncelleme ve iyileştirme çalışmalarını sürdürüyor. Kozmetik sektöründe faaliyet gösteren şirketler, ÜTS’de yapılan güncellemeleri dikkatle incelemeli ve ürün güncelleme bildirimlerini güncellenen sistem özelliklerine uygun olarak yapmalıdırlar.