Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :
Hukuk Bültenleri
09/06/2022

COVID-19: Kısa Çalışma İki Ay Uzatıldı

Hukuk Bültenleri
Covid-19
İş Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

COVID-19 salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında kısa çalışma ödeneği 2706 sayılı ve 2810 sayılı Cumhurbaşkanı Kararları ile iki defa uzatılmıştı.

31 Ağustos 2020 tarihli ve 31230 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2915 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kısa çalışma ödeneği, bu sefer iki aylık bir süre için olmak üzere yeniden uzatılmıştır.

Cumhurbaşkanı Kararı Neleri Düzenliyor?

COVID-19’dan kaynaklanan zorlayıcı nedenler yüzünden 30 Haziran 2020 tarihine kadar (ve bu tarih dâhil olmak üzere) kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak için başvuran işyerleri için kısa çalışma ödeneği, yeni bir başvuru ve uygunluk tespiti yapılmasına gerek bulunmaksızın, daha önce kısa çalışmadan yararlanan aynı işçiler için ve aynı şartları aşmamak kaydıyla 2706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bir ay uzatılmıştı.

  1. 30 Haziran 2020 tarihinden önce kısa çalışma uygulamasının sona ermiş olduğu işyerleri için bir aylık uzatma süresi 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren başlamıştı.
  2. 30 Haziran 2020 tarihi itibariyle kısa çalışma uygulamasının devam ettiği işyerleri için bir aylık uzatma süresi kısa çalışmanın ilgili işyeri için sona erdiği tarihten itibaren başlamıştı.

2810 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kısa çalışma ödeneğinin süresi yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde bir ay daha uzatılmıştı. Söz konusu ikinci uzatma süresi, yukarıda (i) ve (ii) kapsamında açıklanan ilk bir aylık uzatma süresinden sonra başlamıştı.

Şimdi ise 2915 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kısa çalışma ödeneğinin süresi aynı esaslar çerçevesinde iki ay daha uzatılmıştır. İki aylık uzatma süresi, yukarıda bahsi geçen ikinci bir aylık uzatma süresinin bitiminden itibaren başlayacaktır.

Sonuç

COVID-19 salgını, Türkiye’yi ve Türkiye’deki çalışma yaşamına dair uygulamaları esaslı bir şekilde etkilemiştir. İşverenlere destek olmak ve çalışanları korumak amacıyla bazı uygulamaların yürürlüğe konulmasına devam edilmektedir. İşverenlerin COVID-19 salgınına ilişkin gelişmeler oldukça konu ile ilgili tüm hukuki değişiklikleri yakından takip etmelerini tavsiye ederiz.

COVID-19 salgını ile ilgili hukuki düzenlemelerle ilgili bilgilere Esin Avukatlık Ortaklığı Coronavirüs Masası‘ndan ulaşabilirsiniz.