Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Kooperatif İştiraklerinin Halka Açık Sayılmasına İlişkin Kriterlerde Değişiklik Yapıldı

Hukuk Bültenleri
Sermaye Piyasası Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

7159 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“Kanun“) 28 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda (“Sermaye Piyasası Kanunu“) yer alan kooperatiflerin pay sahibi olduğu anonim şirketlerin halka açık şirket sayılmasına dair esaslarda bazı değişiklikler yapıldı.

Değişiklik Ne Getiriyor?

  • Değişiklik öncesinde, Sermaye Piyasası Kanunu’na göre pay sahibi sayısı en az 500 olan kooperatiflerin veya kendisine ortak olan kooperatiflerin pay sahibi sayısı en az 500 olan kooperatif birliklerinin paylarının çoğunluğuna sahip olduğu anonim şirketlerin payları halka arz edilmiş sayılmaktaydı. Değişiklik ile “payların çoğunluğuna sahip olma” kriteri yerine “şirketin yönetim kontrolüne sahip olma” kriteri benimsendi. Böylelikle söz konusu kooperatif ve kooperatif birliklerinin yönetim kontrolüne sahip olduğu anonim şirketlerin payları halka arz edilmiş sayılacak.
  • Değişiklikten önceki düzenlemeye göre yukarıda belirtilen nitelikteki bir anonim şirketin paylarının halka arz edilmiş sayılması için yıllık satış hasılatının tek başına ya da aynı kooperatif veya kooperatif birliği çatısı altında bulunan diğer anonim şirketlerle birlikte 50.000.000 TL veya üzerinde olması gerekmekteydi. Değişiklik ile söz konusu yıllık satış tutarı, ilgili her bir anonim şirket bakımından ayrı ayrı esas alınacak. Böylelikle, aynı kooperatif veya kooperatif birliğinin kontrolü altında bulunan tüm anonim şirketlerin yıllık toplam satış hasılatı tutarı 50,000,000 TL veya üzerinde olsa bile bu kooperatif veya kooperatif birliğinin yönetim kontrolüne sahip olduğu ve yıllık satış hasılatı tutarı 50,000,000 TL’nin altında olan anonim şirketlerin payları halka arz edilmiş sayılmayacak.
  • Yukarıda belirtilen şartların gerçekleşmesi kaydıyla kooperatif merkez birliklerinin kontrol ettiği anonim şirketlerin payları da halka arz edilmiş sayılacaktır.
Benzer içerikler