Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

VERBİS Hizmete Açıldı

Hukuk Bültenleri
Bilgi Teknolojileri ve Telekomünikasyon
Genel

Yeni Gelişmeler

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından Veri Sorumluları Sicili (“VERBİS”) 1 Ekim 2018 tarihi itibariyle kullanıma açıldı. İnternet üzerinden erişilebilen sistemde veri sorumluları Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmelik’ kapsamındaki kayıt yükümlülüklerini yerine getirebilecek.

Yeni Sistem
6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun 16. maddesi uyarınca, veri sorumluları veri işlemeye başlamadan önce VERBİS’e kayıt olmakla yükümlü kılınmıştır. Bu kapsamda Kişisel Verileri Koruma Kurumu, 1 Ekim 2018 tarihiyle kamuya açık olarak tutulacak VERBİS’i kurdu ve hizmete açtı.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu sistem hakkında detaylı bilgiler içeren ve veri sorumlularına yol gösterecek bir kılavuz da yayınladı. Bu kılavuzda veri sorumluları için Sistem’e giriş, Türkiye’de yerleşik veri sorumlusu bakımından irtibat kişisinin, yerleşik olmayan veri sorumluları için veri sorumlusu temsilcisinin nasıl atanacağı ve sicil sorgulama işlemleriyle ilgili ayrıntılı bilgilere ve talimatlara veriliyor. Kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.

VERBİS’e Kişisel Verileri Koruma Kurumu’nun web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Kişisel Verileri Koruma Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun uygulanması için çalışmalarına ve veri sorumluları için rehberlik etmeye devam etmektedir. Veri sorumluları, ilgili kılavuzu dikkatle incelemeli ve gerekli tüm bilgileri sistemde sunarak VERBİS’e kayıtlarını gerçekleştirmelidir. VERBİS kayıtları, Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından 18 Ağustos 2018 tarihli kararında açıklanan tarihlere kadar tamamlanmalıdır.