Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Türk Farmakopesinin Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz Yayımlandı

Hukuk Bültenleri
Sağlık Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (“TİTCK“), geçtiğimiz günlerde internet sitesinde Türk Farmakopesinin Hazırlanmasına İlişkin Kılavuz’u (“Kılavuz“) yayımladı.

Kılavuz’un Arka Planı

Farmakope, ilaç üretiminde kullanılan etken ve tüm yardımcı maddelerin fizikokimyasal özellikleriyle bunların nitel ve nicel analiz yöntemlerinin yer aldığı, yasal ve bilimsel olarak uyulması gereken ulusal ve uluslararası kuralları ve yöntemleri içeren belgeyi ifade etmektedir.

Kılavuz, Avrupa Farmakopesi ile paralel olarak Türk Farmakopesi’nde yer alabilecek yöntem, monograf, bitmiş ürün ve majistral ürünler gibi kısımların geliştirilmesi ve genişletilmesi amacıyla bilgi ve doküman ekleyecek kurum, kuruluşlar, akademisyen ve diğer ilgiler için hazırlandı.

Kılavuz ile farmakope çalışma gruplarının oluşturulmasına ilişkin detaylı kurallar ile gibi farmakopenin hazırlanmasına yönelik olarak monografların geliştirilmesi gibi hususlar hakkında teknik gereklilikler yer alıyor.

Kılavuz’un tam metnine buradan ulaşabilirsiniz. Kılavuz 28 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Sonuç

TİTCK, ilaç sektörüne düzenli olarak yol göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda yer alan şirketler, Kılavuz’daki hükümleri dikkatle incelemeli ve uyumluluğu sağlamak amacıyla gerekli adımları atmalıdır.