Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

DDK’dan Bankalara 8,1 Milyar Dolarlık Donuk Alacak Uyarısı

Hukuk Bültenleri
Bankacılık ve Finans
Genel

Yeni Gelişme

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (“BDDK“) güncel mali bünye değerlendirmesini ve ihtiyatlı etki analizleri sonucunu 17 Eylül 2019 tarihli basın açıklamasıyla duyurdu.

Kısaca Sektör Değerlendirmesi

  • BDDK mali bünye değerlendirme çalışması neticesinde, bankacılık sektöründe takip hesaplarına aktarılması gereken toplam 46 milyar Türk Lirası büyüklüğünde kredi tespit etti. Bu kredilerin büyük bir bölümü enerji ve inşaat sektörlerine ait. Bu kapsamda, BDDK’nın uyardığı bankaların, 2019 sonuna kadar söz konusu krediler için sınıflama değişikliğini yapması ve beklenen kredi zarar karşılıklarını ayırması gerekecek.
  • BDDK ayrıca sektörün sermaye yeterlilik rasyosunun %18,2’den %17,7’ye düştüğünü, takibe dönüşüm oranının ise %4,6’dan %6,3’e yükseldiğini belirtti.
  • BDDK son olarak, son bir yıl içerisinde bankacılık sektöründe kardan gelen katkı hariç nakdi, ilave ana sermaye ve katkı sermaye unsurlarında toplam 49 milyar Türk Lirası tutarında artış yaşandığını belirtti.

Sonuç

BDDK’nın analizi sonucu, takip hesaplarına aktarılması gereken yüksek miktarda krediye rağmen bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısını koruduğuna işaret ediyor.

Basel III kriterlerine göre sermaye yeterliliğinin en az %8 olması gerekirken, BDDK bu oranı Türk bankacılık sektörü için bir süredir %12 olarak uyguluyordu. Gerçek oran, %17,7 ile bunun bile bir hayli üzerinde seyrediyor.

Donuk alacak yazma işleminin, bilançoların yeni sermaye katkısı olmadan temizlenebilmesi sebebiyle, ilgili bankaların kredi işlemlerini hızlandıracağı bekleniyor.

Benzer içerikler