Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Ortak Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Kitle Fonlamasına İlişkin Düzenleme Yolda

Hukuk Bültenleri
Sermaye Piyasası Hukuku
Genel

Kitle fonlaması sistemine ilişkin kanuni düzenlemeler yakında hayata geçecek. Torba yasa ile düzenlenecek olan sistem, yenilikçi iş planına sahip genç girişimciler ile bu kişilere destek olma imkânına sahip yatırımcıları bir araya getirecek.

Alternatif bir finansman yöntemi olan kitle fonlaması, 2008 finansal krizi sonrası geleneksel finansman araçlarına erişimde sıkıntı yaşayan ve başta teknoloji olmak üzere, birçok sektörde projesi olan girişimcilere finansman imkânı sağlayan bir sistem olacak.

ABD ve İngiltere gibi birçok ülkede uygulanan ve oldukça olumlu sonuçlar alınan kitle fonlaması sistemi ile girişimcilerin, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK“) izni ile kurulacak olan kitle fonlaması platformlarında, hem dünya genelinden hem de Türkiye’de fon toplayabilmesine imkân sağlanacak. Kanuni altyapının oluşmasında gelinen son aşamada ise, birçok modeli bulunan kitle fonlaması sisteminin ilk olarak ortaklığa dayalı olarak başlaması amaçlanmakta.  Ayrıca, kitlesel fonlama sistemi ile özellikle kadın girişimcilerin de fon bulma imkânının çoğalması hedeflenmekte. Yapılacak kanuni düzenleme sonrasında, SPK ikincil düzenlemeler ile kitle fonlamasına ilişkin usul ve esasları belirleyecek ve sistemin gözetim ve denetimini üstlenecek.