Daha fazla bilgi için,
lütfen iletişime geçin :

Kıdemli Avukat

Hukuk Bültenleri
09/06/2022

Hazine ve Maliye Bakanlığı Döviz Cinsinden Sözleşmeler İçin TL’ye Geçiş Sürecinde Örnek Hesaplama Yayınladı

Hukuk Bültenleri
Gayrimenkul Hukuku
Genel

Yeni Gelişme

Hazine ve Maliye Bakanlığı (“Bakanlık”) döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmeler hakkında bir basın duyurusu yayınlayarak uygulamaya ilişkin sıkça sorulan sorulara ve cevaplarına yer vermiştir.

Sıkça sorulan sorularda, TÜFE aylık değişim oranı, kira yılı, kira yılı sonu artış oranı ve takip eden kira yılındaki artış oranının ne olacağına ilişkin bir örnek hesaplamaya da yer verilmiştir. (Sıkça sorulan sorulara bu linkten ulaşabilirsiniz: https://hazine.gov.tr/sikca-sorulan-sorular-dovize-endeksli-sozlesmeler?type=icon)

Söz konusu örnek hesaplamada, TÜFE aylık değişim oranının, piyasadaki genel görüşün aksine, daha önce paylaşmış olduğumuz Mevzuat Değişikliği bilgilendirmemizde belirttiğimiz üzere TÜFE aylık değişim oranlarının kümülatif toplamı üzerinden hesaplanacağı belirtilmiştir. (Bir önceki Mevzuat Değişikliği bilgilendirmemize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sonuç

Döviz cinsinden veya dövize endeksli kira sözleşmelerinin taraflarının TL’ye dönüşüm oranı konusunda anlaşamaması halinde, TL’ye geçiş sürecinde, kira yılı sonu ve takip eden kira yıllarında kira bedeli tespit edilirken, Bakanlık tarafından yayınlanan örnek hesaplamanın dikkate alınması gerekmektedir.